Anderhalf jaar lithiumtherapie: de balans

Anderhalf jaar geleden werd er in goed overleg lithium toegevoegd aan mijn medicatieschema. Voor mij was dit ietwat beangstigend. Dit omdat ik in de wandelgangen van het leven al veel griezelige verhalen had gehoord over dit medicijn. Te hoge lithiumspiegels, ziekenhuisopnames,… Lithium leek me een heel eng medicijn om in te nemen en ook wat ‘de laatste optie’. Al was dit niet zo.

Op 7 augustus 2019 kwam ik in hele verwarde toestand op de spoeddienst terecht. Dit verhaal schreef ik hier al eens neer. Er volgde een ziekenhuisopname en toen werd het medicijn opgestart. Voor mij was dit niet gemakkelijk want ik geloofde niet dat ik medicijnen nodig had. Er was tenslotte niets aan de hand met mij. Ik was Jezus. En ik zou president van Amerika worden. Ik had geen medicatie nodig. Men zou me toch vergiftigen hiermee. Enzovoort.

Toch kreeg men mij (waarvoor dank) zover om terug medicijnen te nemen. Waaronder lithium. Aanvankelijk moest ik twee keer per week een bloedonderzoek laten doen. En dat was niet gemakkelijk. Toen ik nog in het ziekenhuis was, ging het gemakkelijker omdat ik veel minder te regelen had. De verpleegkundige kwam op de kamer om het bloed af te nemen en dan hoorde ik het later wel van de psychiater. Eens ik uit het ziekenhuis was vond ik het veel moeilijker om te regelen. Een telefoontje naar het secretariaat van de huisarts lijkt eenvoudig, maar is voor mij telkens al een grote stap. Maar gelukkig geen angst voor naalden. Toch dat. 🙂

Uiteindelijk leek het te lukken. Al was het lastig om mijn lithiumspiegel goed te krijgen en diende de dosis vaak verhoogd te worden. Tot ik op een dosis kwam die een voldoende en stabiele spiegel deed. En het ging, buiten wat bevende handen en een vreemde smaak in mijn mond. Het ging. De extreme hoogtes werden vlakker, de putten minder diep. Ik was geen Jezus meer. En al ben ik gehuwd met een man met een Bijbelse naam, ik zie hem niet meer als apostel. Godzijdank.

Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik met lithium ben gestart. Het geeft me een stabiliteit die ik voordien lang niet meer had ervaren. Al is het ook geen wondermiddel die alle zorgen overneemt.

Herstellen – herstellend – hersteld.

We geven niet op.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s