Hoe bijziendheid handig kan zijn bij psychose

Ik ben hoog bijziend. Sinds mijn elfde. Ik stal moeders bril om ’s zomers naar de zoveelste heruitzendingen van FC De Kampioenen te kijken. Je weet wel, dat programma dat je in de basisschool nog graag ziet. Daarna gaan de meesten het net als ik een flauwe bedoening vinden.

September kwam eraan en ik kon het schoolbord niet lezen. De juf schreef in mijn schoolagenda dat ik naar de oogarts moest. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging naar ‘de oogmeester’, zoals wij dat in West-Vlaanderen noemen. En ik kreeg een bril opgemeten. En trots dat ik was. Wat voelde ik me stoer.

De overgang naar het secundair onderwijs kwam er noodgedwongen aan. Een bril was plots niet meer cool. De bijziendheid werd ook steeds erger en ik had steeds zwaardere brilglazen nodig.

Op mijn zestiende kwamen de eerste tekenen van een psychotische stoornis. Eens de psychose volledig was doorgebroken, had ik een brilsterkte van -8 ontwikkeld. En dan ontdekte ik een truc die me nog heel veel zou helpen.

Ik ging mijn bril afzetten bij vermoedens van visuele hallucinaties. Als ik dingen zag die er niet waren, dan zette ik mijn bril af. En dat hielp.

Want zonder bril wordt alles wazig. Behalve de zaken die ik door hallucinaties zie, deze blijven scherp. En zo kon ik mezelf in de mate van het mogelijke geruststellen dat de hallucinaties niet echt waren.

Een Nobelprijs zal ik er vast niet voor krijgen. Maar ik hoop wel dat ik mensen met een psychotische kwetsbaarheid én bijziendheid kan helpen door middel van ‘de truc met de bril’.

Want als je je bril afzet en het blijft scherp, dan is het niet ‘echt’.

En zo heeft bijziend zijn ook voordelen.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s